StoryEditor

Rośnie produkcja żywca w Polsce

Aż o 3,7% wzrosła w 2018 r. produkcja żywca rzeźnego w Polsce.  Wyniosła ona ogółem ponad 7,1 mln ton.
06.09.2019., 14:09h
Krajowa produkcja żywca rzeźnego w Polsce w zeszłym roku wyniosła 7,11 mln ton, to o 3,7% więcej niż w roku poprzednim. W przeliczeniu na wagę mięsa – waga bita ciepła  – produkcja sięgnęła 5,49 mln ton i była o 450 tys. ton (4%) wyższa niż w 2017 r. 

Krajowa produkcja żywca rzeźnego
Najwięcej, bo ponad 3,45 mln ton wyprodukowaliśmy w zeszłym roku żywca drobiowego, co stanowiło to 48,5% całej produkcji. Drugi na podium jest żywiec rzeźny wieprzowy – 2,53 mln ton (35,6%). Stawkę na podium zamyka żywiec wołowy – nieco ponad 1,1 mln ton stanowiące 15,5% zeszłorocznej produkcji w Polsce. 



Najwięcej żywca produkowanego jest w Wielkopolsce – 1,5 mln ton oraz na Mazowszu 1,49 mln ton. Najmniej, bo jedynie nieco ponad 100 tys. ton w województwie podkarpackim. 


Źródło: GUS
Pozostało 10% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Anna Kurek
Autor Artykułu:Anna Kurek

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. listopad 2024 01:38