StoryEditor

Rośnie produkcja żywca w Polsce

Aż o 3,7% wzrosła w 2018 r. produkcja żywca rzeźnego w Polsce.  Wyniosła ona ogółem ponad 7,1 mln ton.
06.09.2019., 14:09h
Krajowa produkcja żywca rzeźnego w Polsce w zeszłym roku wyniosła 7,11 mln ton, to o 3,7% więcej niż w roku poprzednim. W przeliczeniu na wagę mięsa – waga bita ciepła  – produkcja sięgnęła 5,49 mln ton i była o 450 tys. ton (4%) wyższa niż w 2017 r. 

Krajowa produkcja żywca rzeźnego
Najwięcej, bo ponad 3,45 mln ton wyprodukowaliśmy w zeszłym roku żywca drobiowego, co stanowiło to 48,5% całej produkcji. Drugi na podium jest żywiec rzeźny wieprzowy – 2,53 mln ton (35,6%). Stawkę na podium zamyka żywiec wołowy – nieco ponad 1,1 mln ton stanowiące 15,5% zeszłorocznej produkcji w Polsce. 



Najwięcej żywca produkowanego jest w Wielkopolsce – 1,5 mln ton oraz na Mazowszu 1,49 mln ton. Najmniej, bo jedynie nieco ponad 100 tys. ton w województwie podkarpackim. 


Źródło: GUS
Pozostało 10% tekstu
Ten artykuł jest dostępny tylko dla Prenumeratorów
Zyskaj dostęp do wszystkich treści Premium i e-wydań z Prenumeratą Cyfrową lub Drukowaną. Wybierz pakiet dla siebie i korzystaj tak, jak lubisz.
Masz Prenumeratę top agrar Polska, ale nie wiesz, jak dodać numer klienta na portalu?Kliknij tu, przygotowaliśmy dla Ciebie instrukcję rejestracji.
Anna Kurek
Autor Artykułu:Anna Kurek

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
21. grudzień 2024 17:26