Jak podała agencja informacyjna Interfax, po ok. 15 latach wysiłków Rosji zmierzających do uzyskania dostępu do chińskiego rynku, Generalna Administracja Celna Chińskiej Republiki Ludowej (GACC) ogłosiła 28 września, że zezwoli na import wieprzowiny z Rosji, jednak pod pewnym warunkiem. Federacji Rosyjskiej wolno eksportować wieprzowinę do Państwa Środka wyłącznie z regionów, w przypadku których udowodniono, że są wolne od afrykańskiego pomoru świń (ASF).
Tym samym decyzja chińskich władz znosi 15-letni zakaz importu, który Chiny wprowadziły w 2008 roku w związku z epidemią ASF w Rosji. Podstawą do tego były wyniki oceny ryzyka i analizy rosyjskiego systemu państwowej kontroli pomoru. Spośród państw członkowskich UE jedynie Francji udało się zawrzeć z Chinami porozumienie w sprawie regionalizacji ASF. W przeciwieństwie do Rosji, we Francji nie odnotowano jeszcze żadnego przypadku afrykańskiego pomoru świń.
Eksport najwcześniej w II kwartale 2024 roku
Zanim Rosja będzie mogła rozpocząć eksport wieprzowiny do Chin, musi spełnić szereg środków, tj. zatwierdzenie świadectw weterynaryjnych na eksport wieprzowiny oraz rejestracja rosyjskich firm w chińskim systemie importu żywności.
Szacuje się, że wspomniane procedury zajmą od trzech do dwunastu miesięcy. Pierwszego eksportu rosyjskiej wieprzowiny do Państwa Środka należy zatem spodziewać się najwcześniej w drugim lub trzecim kwartale 2024 roku.
Obiecujący rynek eksportowy
– Chiny są liderem pod względem spożycia wieprzowiny na mieszkańca. Dlatego wiele oczekujemy od tego rynku eksportowego dla rosyjskich produktów wieprzowych – powiedział Maxim Reshetnikov, rosyjski minister rozwoju gospodarczego.
Oprac. na podstawie www.topagrar.com
Fot. Envato elements