StoryEditor

Rozpoczęliśmy II Forum Rolników i Agrobiznesu - Świnie

Na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich rozpoczęliśmy II edycję Forum Rolników i Agrobiznesu – Świnie. Tym razem z uwagi na warunki epidemiczne spotkanie ma charakter hybrydowy. Część uczestników pojawi się osobiście w Poznaniu, a cześć weźmie udział w tym wydarzeniu zdalnie. Na jednych i drugich czeka tama sama dawka ważnych, przydatnych i ekskluzywnych informacji.
08.09.2020., 17:09h

Nasze Forum rozpoczął punktualnie o 9:30 redaktor naczelny top agrar Polska Karol Bujoczek wraz z członkami rady programowej Forum prof. Zygmuntem Pejsakiem i prof. Romanem Kołaczem. Co będzie się działo w kolejnych minutach i godzinach tego spotkania? Przypomnijmy plan ramowych II Forum:


Sesja I – Organizacja i zarządzanie: Fermy przemysłowe czy rodzinne gospodarstwa? Modele produkcji na dziś i jutro.
Moderator sesji: Karol Bujoczek, top agrar Polska

  • 1. Trendy w światowej produkcji świń ze szczególnym uwzględnieniem Unii Europejskiej i Polski – Karol Bujoczek, Anna Kurek, top agrar Polska
  • 2. Niemcy – potęga w produkcji świń pod silnym ostrzałem konsumentów i w obliczu groźby ASF
  • 3. Giełda trzodowa – instrument na rynku w kraju z produkcją świń w gospodarstwach rodzinnych – dr Johann Schlederer (Austria)
  • 4. Dyskusja

Sesja II – Biobezpieczństwo i dobrostan w produkcji świń: Jak spełnić nowe wymogi i nie stracić fortuny?
Partner sesji: Vestin
Moderator sesji: prof. dr hab. Roman Kołacz

  • 1. Dobrostan świń: czego oczekuje konsument, co może zapewnić producent? – prof. Roman Kołacz, Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu
  • 2. Konsekwentna bioasekuracja istotnie poprawia wyniki produkcyjne w chlewni – Karol Wierzchosławski
  • 3. Bioasekuracja: najnowsze metody ochrony zwierząt w chlewni. Audyt biobezpieczeństwa – Bjarne Vest (Dania) i Karolina Krasicka-Maciorowska – Vestin
  • 4. Szczepienia stada podstawowego i prosiąt – konieczność wydajnej produkcji – prof. Zygmunt Pejsak, Międzyuczelniane Centrum Medycyny Weterynaryjnej UJ-UR w Krakowie
  • 5. Dyskusja

Sesja III – Żywienie świń: Jak optymalizować żywienie i ograniczyć koszty przyrostów

Partner sesji: LNB
Moderator sesji: Anna Kurek, top agrar Polska

  • 1. Na co zwracać uwagę przy ocenie jakości surowców paszowych, możliwości wyboru oraz produkty alternatywne – dr Tomasz Schwarz, Uniwersytet Rolniczy Kraków
  • 2. Nowe uwarunkowania w żywieniu trzody chlewnej – prof. dr hab. Daniel Korniewicz
  • 3. Dyskusja
Podsumowanie Forum Rolników i Agrobiznesu – Świnie – prof. dr hab. Zygmunt Pejsak i redaktor naczelny top agrar Polska Karol Bujoczek.

Szczegółowa relacja z naszego forum już niebawem na naszym portalu i na łamach magazynu "top agrar Polska".
Bartłomiej Czekała
Autor Artykułu:Bartłomiej Czekała Dyrektor Działu Rozwoju Cyfrowego i Produktów Cyfrowych
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. grudzień 2024 05:23