StoryEditor

Rynek tuczników: 20 gr/kg więcej to żadna podwyżka!

Podwyżki skupu tuczników są konieczne, bez nich wielu producentów niebawem zakończy produkcję wieprzowiny. To już nie przelewki.
20.05.2021., 18:05h
Ceny na poziomie 5 zł/kg żywca i bardzo wysokie koszty pasz oraz drożejące warchlaki powodują, że rolnicy z coraz większym pesymizmem patrzą w przyszłość. Wprawdzie w połowie maja ceny zaczęły rosnąć, jednak wzrost rzędu 20 gr/kg wagi poubojowej niewiele zmienił w budżetach gospodarstw trzodziarskich. W prognozach ekspertów kolejne podwyżki są bardzo realne, to jednak ich tempo pozostawia wiele do życzenia.

Do tego na rynku panuje kompletna dezinformacja. Skupujący, w tym także ubojnie, generują sprzeczne sygnały po to, by kupić jak najwięcej towaru przed podwyżkami. Działanie karygodne, tym bardziej że przez wiele ostatnich miesięcy ubojnie i masarnie kupowały wieprzowinę od rolników po bardzo niskich stawkach. Nie przeszkadzało to wtedy tym podmiotom w utrzymywaniu wysokich cen mięsa oraz wędlin. Teraz gdy tucznik drożeje, gdyż na ubojniach i pośrednikach wymusza to ograniczona podaż oraz rosnący popyt ze strony gastronomii, zapowiadane są kolejne podwyżki w sklepach mięsnych.

Tymczasem rolnicy na kokosy liczyć nie mogą. W połowie maja po pierwszych wzrostach cen za Odrą, stawki w Polsce dotarły maksymalnie w okolice 5,5 zł/k...
Pozostało 22% tekstu
Ten artykuł jest dostępny tylko dla Prenumeratorów
Zyskaj dostęp do wszystkich treści Premium i e-wydań z Prenumeratą Cyfrową lub Drukowaną. Wybierz pakiet dla siebie i korzystaj tak, jak lubisz.
Masz Prenumeratę top agrar Polska, ale nie wiesz, jak dodać numer klienta na portalu?Kliknij tu, przygotowaliśmy dla Ciebie instrukcję rejestracji.
Jan Bromberek
Autor Artykułu:Jan Bromberek

redaktor „top agrar Polska”, specjalista w zakresie ekonomiki gospodarstw i rynków rolnych.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
20. grudzień 2024 23:55