StoryEditor

Rynek tuczników: 20 gr/kg więcej to żadna podwyżka!

Podwyżki skupu tuczników są konieczne, bez nich wielu producentów niebawem zakończy produkcję wieprzowiny. To już nie przelewki.
20.05.2021., 18:05h
Ceny na poziomie 5 zł/kg żywca i bardzo wysokie koszty pasz oraz drożejące warchlaki powodują, że rolnicy z coraz większym pesymizmem patrzą w przyszłość. Wprawdzie w połowie maja ceny zaczęły rosnąć, jednak wzrost rzędu 20 gr/kg wagi poubojowej niewiele zmienił w budżetach gospodarstw trzodziarskich. W prognozach ekspertów kolejne podwyżki są bardzo realne, to jednak ich tempo pozostawia wiele do życzenia.

Do tego na rynku panuje kompletna dezinformacja. Skupujący, w tym także ubojnie, generują sprzeczne sygnały po to, by kupić jak najwięcej towaru przed podwyżkami. Działanie karygodne, tym bardziej że przez wiele ostatnich miesięcy ubojnie i masarnie kupowały wieprzowinę od rolników po bardzo niskich stawkach. Nie przeszkadzało to wtedy tym podmiotom w utrzymywaniu wysokich cen mięsa oraz wędlin. Teraz gdy tucznik drożeje, gdyż na ubojniach i pośrednikach wymusza to ograniczona podaż oraz rosnący popyt ze strony gastronomii, zapowiadane są kolejne podwyżki w sklepach mięsnych.

Tymczasem rolnicy na kokosy liczyć nie mogą. W połowie maja po pierwszych wzrostach cen za Odrą, stawki w Polsce dotarły maksymalnie w okolice 5,5 zł/k...
Pozostało 22% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Jan Bromberek
Autor Artykułu:Jan Bromberek

redaktor „top agrar Polska”, specjalista w zakresie ekonomiki gospodarstw i rynków rolnych.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
23. listopad 2024 15:07