StoryEditor

Rynek tuczników: koszmar nie ma końca

Beznadziejna sytuacja na rynku tuczników niestety jeszcze bardziej się pogarsza. Do katastrofalnie niskich cen żywca dochodzą ogromne kłopoty ze zbytem tuczników.
26.11.2020., 13:11h

Sytuacja wygląda tak jakby w naszym kraju ludzie przestali jeść wieprzowinę. Nic podobnego – jedzą, pewnie trochę mniej z uwagi na to, iż zamknięte są restauracje, ale głównie tanią wieprzowinę importowaną głównie z Danii Niemiec i Hiszpanii. Dlaczego się tak dzieje, że masarnie i ubojnie wolą zagraniczny towar niż ten pochodzący od krajowych producentów? Nikt nie jest w stanie tego wytłumaczyć. Krajowa wieprzowina już praktycznie nie kosztuje. Tuczniki teraz są wyceniane maks. po 3,55 zł/kg żywca i 4,8-4,9 zł/kg w klasie E, a wędliny i mięso sprzedawane w sklepach kosztują tyle samo co przed obniżkami lub więcej. Kiełbasy po 30 – 35 zł/kg czy schab w promocji po 18 zł/kg nikogo już nie dziwi. Trudno więc wierzyć w opowieści, że tuczniki tanieją i nikt prawie ich nie chce kupować, bo mięso i wyroby nie schodzą. O co więc chodzi – tego nie wiedzą nawet najstarsi „Indianie”. Obecnie gdyby tylko udało się zmniejszyć strumień mięsa i tuczników, które trafiają do nas z Zachodu, sytuacja byłaby zdecydowanie lepsza.

Potrzebna jest więc natychmiastowa interwencja rządu i Brukseli. Niestety jedyne co władze zrobiły z kryz...

Pozostało 43% tekstu
Ten artykuł jest dostępny tylko dla Prenumeratorów
Zyskaj dostęp do wszystkich treści Premium i e-wydań z Prenumeratą Cyfrową lub Drukowaną. Wybierz pakiet dla siebie i korzystaj tak, jak lubisz.
Masz Prenumeratę top agrar Polska, ale nie wiesz, jak dodać numer klienta na portalu?Kliknij tu, przygotowaliśmy dla Ciebie instrukcję rejestracji.
Jan Bromberek
Autor Artykułu:Jan Bromberek

redaktor „top agrar Polska”, specjalista w zakresie ekonomiki gospodarstw i rynków rolnych.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
16. styczeń 2025 07:46