StoryEditor

Śląski Tucznik = kasa

Opolscy rolnicy, krajowe świnie, jeden system żywienia, dodatki funkcjonalne do pasz i wspólna sprzedaż do lokalnych zakładów mięsnych – to pomysł na przetrwanie i dobre funkcjonowanie tamtejszych producentów trzody, zrzeszonych w Spółdzielni Opolskie Fermy Trzody – Kolnica.
19.04.2019., 14:04h
Lokalni producenci świń, jeden model żywienia zwierząt z dodatkami funkcjonalnymi, wspólna sprzedaż i wizja przyszłości. Tak można przedstawić opolski klaster: Śląski Tucznik.

Ideą zrzeszonych w spółdzielni rolników jest produkcja wieprzowiny nieporównywalnej do tej z marketów. Rolnicy widzą swoją szansę we wzrastającej liczbie ludzi, poszukujących i chcących zapłacić więcej za wyrób najwyższej jakości, pochodzący z lokalnego rynku.

- W 2014 r. w 4 spółdzielniach zrzeszaliśmy ok. 70 producentów świń. Po 2 latach 3/4 z nich się wykruszyło. I tak pozostała nam tylko jedna, oficjalnie zarejestrowana jako grupa producentów rolnych spółdzielnia w Kolnicy (pow. brzeski) – mówi jej prezes Rafał Duś, producent świń.

– Wymogi były takie, żeby grupa była proekologiczna, prospołeczna i innowacyjna. Już na etapie rejestracji trzeba było określić, co będziemy robić po 5 latach dofinansowania, kiedy unijna kasa nie będzie zasilać naszej działalności – dodaje.

I tak urodził się Śląski Tucznik – strategia żywieniowa, marketing i produkt.

Proste zasady

Spółdzielnia Opolskie Fermy Trzody – Kolnica jest w 3. roku dofinansowywania do działalności i zrzesza obecnie 11 rolników, producentów świń. Za jej pośrednictwem sprzedają oni żywiec. Łącznie produkują ok. 11 tys. tuczników. Dzięki wspólnemu działaniu w zakładach mięsnych udaje się wynegocjować do 50 gr wyższą cenę żywca niż każdy z członków uzyskałby indywidualnie. Pieniądze za świnie przechodzą przez spółdzielnię, która pobiera 9 gr od każdego sprzedanego kilograma żywca na działalność.

Reszta pieniędzy w ciągu maksymalnie 14 dni trafia na konta rolników. Za dofinansowanie wypłacane przez ARiMR spółdzielnia realizuje 5-letni plan biznesowy projektu Śląski Tucznik, m.in. kupuje koncentrat i dzieli pomiędzy członków wg wypracowanej sprzedaży.

W majowym wydaniu „top świnie” piszemy szczegółowo o tym jak działa Śląski Tucznik. Specjalnie dla Was rozmawiamy z producentami świń działającymi w tej grupie. Zapraszamy do lektury.

top agrar Polska 5/2019

Forum Rolników i Agrobiznesu: Świnie

Anna Kurek
Autor Artykułu:Anna Kurek

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
19. grudzień 2024 18:30