
Otrzymałem do badania półtuszę z tych zwierząt. Po pobraniu próbek resztę mięsa przerobiliśmy na potrawy. Wszyscy zauważyli, że podczas obróbki termicznej wydzielało ono aromat dodawanych do paszy ziół. Ta wieprzowina ma czerwoną barwę i charakteryzuje ją bardzo niewielki wyciek. Po badaniach okazało się, że ma doskonały, zbliżony do wołowiny i jagnięciny profil aminokwasowy i doskonały profil kwasów tłuszczowych. Zwykle wieprzowina ma 20 : 1, a ta badana miała 6 : 1. Zapewne zawdzięczamy to dodatkowi oleju do żywienia świń. Co zaskakujące, w mięsie pojawił się również kwas CLA – charakterystyczny dla przeżuwaczy, być może odpowiedzialne za to są stosowane w żywieniu żywe kultury bakterii. Okazuje się zatem, że Śląski Tucznik produkuje wieprzowinę funkcjonalną. Uniwersytet Rolniczy w Krakowie bada ją i jest gotów wydać stosowny certyfikat dla przetwórców, aby ci mogli reklamować tę markę jako wysokiej jakości, zdrową i lokalną wieprzowinę. Marka może reklamować region, a region markę. Widzę tu obopólne korzyści – mówi prof. dr hab. inż. Władysław Migdał z Katedry Przetwórstwa Produktów Zwierzęcych Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.
Więcej o tym jak funkcjonuje opolska spółdzielnia oraz o walorach wieprzowiny ze Śląskiego Tucznika przeczytacie Państwo w majowym wydaniu „top świnie”. Zapraszamy do lektury. aku

