StoryEditor

Stabilizacja na niemieckim rynku

Po zawirowaniach spowodowanych koronawirusem na niemieckim rynku wieprzowiny, sytuacja wraca do normy.
25.03.2020., 14:03h
Niemiecki rynek wieprzowiny ustabilizował się po wahaniach spowodowanych pandemią koronawirusa. Jak podaje ISN, wszyscy uczestnicy rynku zaakceptowali wyraźny spadek wartości tuczników o 7 ct/kg wbc, ale odrzucają zaniżone stawki proponowane przez niemieckie rzeźnie. Unormowała się też podaż tuczników. Transakcje są realizowane.

W międzyczasie odnawia się też eksport wieprzowiny do Chin, który również oberwał rykoszetem z powodu szalejącej zarazy. Eksperci oczekują dalszej stabilizacji na rynku świń. Póki co uboje w rzeźniach przebiegają stosunkowo sprawnie. Istnieją jednak obawy, że wraz z rozprzestrzenianiem się koronawirusa może zabraknąć pracowników z Europy Wschodniej, głównej siły roboczej w zakładach mięsnych w Niemczech. Przedstawiciele branży obawiają się, że pracownicy rzeźni zostaną objęci kwarantanną lub pójdą na zwolnienia lekarskie, a wówczas produkcja spowolni.

Rynek prosiąt również zareagował na koronakryzys niepewnością i spadkiem cen. Należy oczekiwać, że cena prosiąt obniży się o około 4 euro. Słabsza tendencja na rynku prosiąt może się utrzymać przez dłuższą chwilę, ponieważ fermy nastawione na...
Pozostało 23% tekstu
Ten artykuł jest dostępny tylko dla Prenumeratorów
Zyskaj dostęp do wszystkich treści Premium i e-wydań z Prenumeratą Cyfrową lub Drukowaną. Wybierz pakiet dla siebie i korzystaj tak, jak lubisz.
Masz Prenumeratę top agrar Polska, ale nie wiesz, jak dodać numer klienta na portalu?Kliknij tu, przygotowaliśmy dla Ciebie instrukcję rejestracji.
Paulina Janusz-Twardowska
Autor Artykułu:Paulina Janusz-Twardowska

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. grudzień 2024 05:29