StoryEditor

Stabilizacja na niemieckim rynku

Po zawirowaniach spowodowanych koronawirusem na niemieckim rynku wieprzowiny, sytuacja wraca do normy.
25.03.2020., 14:03h
Niemiecki rynek wieprzowiny ustabilizował się po wahaniach spowodowanych pandemią koronawirusa. Jak podaje ISN, wszyscy uczestnicy rynku zaakceptowali wyraźny spadek wartości tuczników o 7 ct/kg wbc, ale odrzucają zaniżone stawki proponowane przez niemieckie rzeźnie. Unormowała się też podaż tuczników. Transakcje są realizowane.

W międzyczasie odnawia się też eksport wieprzowiny do Chin, który również oberwał rykoszetem z powodu szalejącej zarazy. Eksperci oczekują dalszej stabilizacji na rynku świń. Póki co uboje w rzeźniach przebiegają stosunkowo sprawnie. Istnieją jednak obawy, że wraz z rozprzestrzenianiem się koronawirusa może zabraknąć pracowników z Europy Wschodniej, głównej siły roboczej w zakładach mięsnych w Niemczech. Przedstawiciele branży obawiają się, że pracownicy rzeźni zostaną objęci kwarantanną lub pójdą na zwolnienia lekarskie, a wówczas produkcja spowolni.

Rynek prosiąt również zareagował na koronakryzys niepewnością i spadkiem cen. Należy oczekiwać, że cena prosiąt obniży się o około 4 euro. Słabsza tendencja na rynku prosiąt może się utrzymać przez dłuższą chwilę, ponieważ fermy nastawione na...
Pozostało 23% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Paulina Janusz-Twardowska
Autor Artykułu:Paulina Janusz-Twardowska

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. listopad 2024 13:37