Ceny świń nie tylko w Polsce spadły do granicy opłacalności. Również za naszą zachodnią granicą sytuacja jest bliska krytycznej. Pod koniec lutego największe niemieckie ubojnie płaciły 1,26 euro za kg wagi poubojowej. Ponadto tamtejsza komisja cenowa ogłosiła kolejną obniżkę i określiła cenę referencyjną na poziomie 1,24 euro za kg wbc. To od 10 lat najniższa stawka za tuczniki w Niemczech! Tylko w czasie kryzysu dioksynowego w 2011 r. ceny za świnie chwilowo spadły do tak niskiego poziomu.
Eksperci jako główną przyczynę załamania na rynku żywca wieprzowego wskazują trudności ze sprzedażą mięsa. Nie pomaga też zakończenie programu dopłat do prywatnego przechowalnictwa. Rolnicy liczą, że sytuacja zmieni się przed świętami wielkanocnymi, kiedy to zwykle rośnie popyt na wieprzowinę.
Według analityków jedyną szansą na trwałe odwrócenie zniżkowego trendu jest zmniejszenie podaży wieprzowiny, nie tylko w Niemczech, ale w całej Unii Europejskiej. Obecnie największą presję na europejski rynek wywiera Hiszpania. W ostatnim roku produkcja świń w tym kraju wzrosła o 6,6% do 28,37 mln szt. i odebrała Niemcom status lidera w tej dziedzinie.
Pj-t
Fot. Sierszeńska