„Zdrowie – czynnik decydujący o konkurencyjności produkcji świń” – to temat tegorocznej międzynarodowej konferencji naukowej w Puławach. W tym roku na spotkanie z krajowymi lekarzami weterynarii, hodowcami i producentami świń oraz pozostałymi przedstawicielami branży zjadą eksperci z całej Europy.
Najsilniej reprezentowana podczas wykładów będzie Hiszpania, która w ostatnich latach stała się liderem w produkcji trzody chlewnej w Europie. Know how z Półwyspu Iberyjskiego zaprezentują Juan Sanmartin, Carlos Martinez Davila, Carlos Pineiro oraz Rafaell Pallas. Poruszą oni zagadnienia związane z zarządzaniem stadem, zastosowaniem nowych technologii w produkcji świń, czy rozrodem loch.
Nie zabraknie również fachowców z Danii i Holandii – specjalistów w produkcji prosiąt, którzy poruszą kwestię opieki weterynaryjnej nad stadami i stosowania probiotyków.
Nad całością konferencji, jak co roku, czuwać będzie prof. Zygmunt Pejsak, którego spotkać będzie też można, podczas uroczystej kolacji i koncertu zespołu „Pod Budą”.
W konferencji udział wezmą też przedstawicielki redakcji „top agrar Polska” – Anna Kurek i Paulina Janusz-Twardowska, które na łamach lipcowego numeru przedstawią konkluzje z konferencji w Puławach.
Zachęcam do kontaktu z naszymi redaktorkami!
pj-t