Ceny rosną – a to zdecydowanie dobra informacja dla rolników umęczonych do tej pory niskimi cenami skupu. Skąd ta dobra passa? Przede wszystkim rośnie popyt na krajowym rynku. Rozpoczął się okres grillowy, komunie trwają, sklepy i restauracje zamawiają więcej. Po drugie, wiele regionów w Polsce narzeka na zmniejszone dostawy świń (tak jest np. w województwie: podkarpackim, wielkopolskim, mazowieckim, śląskim i lubelskim). A po trzecie, niemiecka giełda wykazała wczoraj (10.05) wzrost notowanej ceny skupu żywca wieprzowego o 4 eurocenty, podskakując do stawki 1,42 euro/kg.
Ubojnie przyznają jednocześnie, że w wielu przypadkach jest tak, że hodowcy specjalnie przetrzymują tuczniki i na przyszły tydzień mają już rozpisaną dłuższą kolejkę do uboju, ponieważ wielu rolników już nie może dłużej przetrzymywać świń. Czy to wpłynie na obniżenie ceny skupu? – Trudno powiedzieć. Dużo zależy od tego, co pokaże niemiecka giełda za tydzień – powiedział jeden z przedstawicieli działu surowcowego w jednej z ubojni w województwie mazowieckim. Niektóre podmioty skupujące mówią o tak dużych zmianach cenowych w regionie, jeśli chodzi o skup żywc...