Ceny żywca wieprzowego pomimo niewielkiego wzrostu przed Świętami, cały czas są poniżej kosztów produkcji, które w ostatnich tygodniach radykalnie wzrosły. Przy czym od kilku lat hodowcy likwidują lub zmniejszają stada trzody chlewnej, a mówią, że w nowym roku będzie jeszcze gorzej.
Tymczasem trwa wzmożona produkcja w zakładach przetwórstwa mięsnego. Przedświąteczna gorączka zakupowa jednak jeszcze się nie zaczęła. O sytuacji na krajowym rynku wieprzowiny tuż przed Świętami rozmawialiśmy z:
Tymczasem trwa wzmożona produkcja w zakładach przetwórstwa mięsnego. Przedświąteczna gorączka zakupowa jednak jeszcze się nie zaczęła. O sytuacji na krajowym rynku wieprzowiny tuż przed Świętami rozmawialiśmy z:
- Tomaszem Nosolem - Zrzeszenie Producentów Rolnych Giny Biała, rolnik z Mionowa,
- Gerardem Grohlichem - rolnik z Olbrachcic,
- Zbigniewem Patyną – zakład przetwórstwa mięsnego w Turawie.
dr Mariusz Drożdż