Większość sondowanych przez naszą redakcję ubojni podniosła wraz z początkiem tego tygodnia cenniki o ok. 20 gr na 1 kilogramie. Obecnie średnia cena tucznika w wadze żywej wynosi 3,82 zł netto. Natomiast w wadze poubojowej 1 kilogram kosztuje: w klasie E - 5,17 zł netto, w klasie U - 4,89 zł netto, a w klasie R - 4,58 zł netto.
Powody takiego stanu rzeczy są dwa. Po pierwsze w górę poszedł kurs euro, a po drugie - pośrednicy w skupie tuczników twierdzą zgodnie, że w kraju brakuje świń, dowodzą tego niekiedy gorączkowe poszukiwania towaru u rolników, którzy z uwagi na niskie ceny przetrzymywali zwierzęta.
Trudno powiedzieć, czy ten trend utrzyma się przez dłuższy okres czasu. Wprawdzie w najlepsze trwają sezony: komunijny i grillowy, które zawsze w maju pobudzały popyt na krajowym rynku, ale brak polskiego mięsa zapewnie szybko zostanie uzupełniany importem z Danii i Niemiec. bcz, jb