W połowie lipca praktycznie z dnia na dzień skupujący obniżyli cenniki o nawet 0,5 zł/kg w klasie E (klasyfikacja poubojowa) czy 20-35 gr/kg. Co ciekawe, obniżki były zapowiadane kilka dni wcześniej, gdy jeszcze u naszych zachodnich sąsiadów cena za klasę E przewyższała 1,7 euro (7,05 zł). Po obniżkach przeceny tłumaczono spadkiem cen w Niemczech o 8 eurocentów (33 gr)/kg i w Danii o 0,2 korony duńskiej (11 gr). Krajowe obniżki spowodowały, że cena u nas i na Zachodzie Europy zrównała się, a w takich sytuacjach – nawet gdy import nie jest zbyt opłacalny – istnieje pretekst do obniżek. Jednak zdaniem skupujących, spadki są chwilowe.
Wg naszych informacji to próba zwiększenia marż handlowych, które od dłuższego czasu utrzymują się na bardzo niskim poziomie. To z kolei jest efektem presji sieci handlowych, które zgłaszają spore zainteresowanie wieprzowiną, ale po zaniżonych stawkach. jb