StoryEditor

Tusza w oku kamery

Jak skontrolować, czy świnie są produkowane zgodnie z warunkami dobrostanu? Wystarczy kamera w rzeźni!
15.03.2018., 13:03h
Wzrasta stopień kontroli dobrostanu świń Niemczech. W ramach pilotażowego projektu Wyższej Szkoły Weterynaryjnej w Hanowerze w jednej z ubojni w Gelsenkirchen zainstalowano kamery, które mają monitorować stan wieprzowych tusz. Urządzenia są zainstalowane w taki sposób, by mogły zarejestrować wygląd szynki, grzbietu, głowy oraz obu boków tuszy i przekazać do systemu oceny informacje o nekrozie uszu i ogona oraz zmian na skórze i w stawach.

Na podstawie tych danych program komputerowy ma ocenić stan tuszy, a tym samym ocenić, czy świnia była hodowana zgodnie z zasadami dobrostanu. Algorytm mógłby  zastąpić subiektywną ocenę tusz przeprowadzaną przez pracowników rzeźni, usprawnić cały proces produkcyjny i obniżyć koszty zakładów ubojowych.
Źródło: DLG
Paulina Janusz-Twardowska
Autor Artykułu:Paulina Janusz-Twardowska

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
21. listopad 2024 23:13