![W tym roku zaprosiliśmy do udziału w szalenie praktycznej dyskusji o produkcji świń naszych ekspertów z rubryki Zootechnik radzi.<br>
Partnerem tej sesji była firma Axiom. Był to jeden z punktów programu, który najbardziej przypadł do gustu uczestnikom.](https://static.topagrar.pl/images/2024/06/13/o_539537_1280.webp)
W zeszłym tygodniu za Odrą oficjalną cenę VEZG podniosło o 1 eurocent/kg wagi poubojowej w klasie E. Tej podwyżki w zasadzie firmy skupujące nie zauważyły, przedstawiciele tłumaczyli to mocniejszą złotówką oraz tym iż handel nie wytrzymuje już tak wysokich cen wieprzowiny. Na ten ostatni aspekt ubojnie i przetwórnie znalazły bardzo szybkie rozwiązanie. Wędliny i mięso na sklepowych półkach sukcesywnie drożeje.
Co do siły naszej waluty – w ubiegłym tygodniu mieliśmy faktycznie do czynienia z lekkim umocnieniem złotówki względem euro. Obecnie nie ma po tym jednak śladu, a wczorajsze utrzymanie niemieckiej ceny tuczników na tym samym poziomie przy słabszej złotówce spowodowało, że skupujący próbują cenniki nawet obniżyć.
Większość jednak, z uwagi na deficyt towaru, pozostawia je na niezmienionym poziomie. Obecnie za tuczniki tzw. skupowe płaci się 5,10-5,30 zł/kg żywca. Większe partie towaru są wyceniane na 5,60-5,70 zł/kg żywca, a tuczniki fermowe kosztują ok. 5,80 zł/kg żywca i 7,40-7,45 zł/kg w klasie E.
Skupujący obawiają się jednak, że od najbliższego poniedziałku może być większe „ciśnienie” na spadki, je...