Rok 2020 był niezwykle udany dla eksporterów wieprzowiny w UE. Według wstępnych danych Komisji Europejskiej, w ubiegłym roku wyeksportowano 6,31 mln ton wieprzowiny. To o 12,9% więcej niż w roku 2019, który był uznany za rekordowy. Oprócz gwałtownego wzrostu dostaw do Chin, Brexit, a tym samym nowy status Wielkiej Brytanii jako trzeciego kraju, również przyczynił się do wysokiego wolumenu eksportu.
Prawie połowa trafiła do Chin
W 2020 roku również unijni dostawcy wieprzowiny zarobili więcej. Ich przychody z eksportu wzrosły o 2,16 mld euro do 14,92 mld euro w porównaniu z rokiem ubiegłym. Biznes w samych Chinach przyniósł łącznie 7,13 mld euro do kieszeni eksporterów z UE. To o 53,6% więcej niż w 2019 roku. Wolumen eksportu do Państwa Środka wzrósł o 1,04 mln ton, czyli 45,2%, do prawie 3,35 mln ton tego mięsa. Oznacza to, że więcej niż co druga tona eksportowanej wieprzowiny trafiała do Chińskiej Republiki Ludowej.
Z drugiej strony, znacznie więcej wieprzowiny i produktów ubocznych sprzedano do Hongkongu - wzrost o prawie 40 % do 283 600 ton. Ponadto eksport do Wybrzeża Kości Słoniowej, Serbii i Kanady podwoił się.
Hiszpania znacznie rozszerza eksport
Ze wszystkich państw członkowskich UE to Hiszpania odniosła jak dotąd największe korzyści z wyższego popytu, zwłaszcza ze strony Chin. Według Komisji, eksport iberyjskiej wieprzowiny do krajów trzecich wzrósł o 666 400 ton do nowego rekordowego poziomu 1,92 mln ton (53,2%) w porównaniu z rokiem 2019. Niemcy zdołały utrzymać drugie miejsce wśród unijnych eksporterów mięsa wieprzowego z wynikiem 1,06 mln t, pomimo wprowadzonych ograniczeń eksportowych z powodu ASF, które obowiązują od września 2020 roku.
Źródło: AgE