W związku z tym w pierwszych ośmiu miesiącach 2024 r. ubito w UE o 0,7% więcej świń niż w tym samym okresie ubiegłego roku. Jak podkreślają analitycy – rozwój w poszczególnych państwach członkowskich był jednak zróżnicowany.
Ile świń ubito w UE w 2024 r.?
Według wstępnych danych Urzędu Statystycznego Unii Europejskiej (Eurostat) od stycznia do sierpnia 2024 r. w rzeźniach objętych obowiązkiem sprawozdawczym w 27 państwach członkowskich UE ubito w sumie ok. 146 mln świń. To o 1,1 mln zwierząt, czyli o 0,7% więcej niż w pierwszych ośmiu miesiącach poprzedniego roku. Co ciekawe, produkcja wieprzowiny wzrosła o 1,9% do 13,9 mln ton, a to dzięki wyższej masie ubojowej. Oznacza to, że trend spadkowy z ostatnich 2 lat, gdzie spadki były bardzo znaczące i wyniosły 8,1% (2023 r.) oraz 3,1% (2022 r.), został zatrzymany.
Które kraje ubiły najwięcej tuczników?
Interesujące jest to, jak rozkładał się ubój w poszczególnych krajach Wspólnoty Europejskiej, a był on bardzo zróżnicowany. W 17 krajach UE-27 ubój trzody chlewnej wzrósł, a w dziesięciu zmalał. Ubój świń rzeźnych wzrósł zwłaszcza we wschodnich państwach członkowskich UE: w Chorwacji wzrost w porównaniu z rokiem poprzednim wyniósł 8,3%, w Polsce 7,5%, w Bułgarii 7,2%, w Rumunii 6,0%, na Węgrzech 6,3%, w Czechach 5,3% oraz w Estonii 3,4%. Nieznaczny wzrost o 1% zanotowano także w Niemczech.
Ubój spadł m.in. w Holandii (–3%), Danii (–2,6%), Hiszpanii (–0,5%) i Austrii (–1,1%). Co ciekawe, w przypadku Danii, mimo spadającej liczby ubijanych tuczników, ilość wyprodukowanego tam mięsa wieprzowego była większa niż w roku poprzednim ze względu na wyższą aż o 5 kg masę ubojową tuczników. W sumie od stycznia do sierpnia 2024 roku w Danii wyprodukowano o 2,5% więcej wieprzowiny niż w pierwszych ośmiu miesiącach roku poprzedniego.