W okresie od stycznia do lutego w krajach członkowskich liczba ubojów świń wzrosła o 1,1% w stosunku do tego samego okresu 2015 r. Największy wzrost odnotowano na Słowacji, gdzie uboje wzrosły o 69%, w dalszej kolejności na Łotwie (+17%), w Słowenii (+14%), na Węgrzech (+7%), no i w Polsce (+6,4% do 3,6 mln szt.). Największą liczbę świń skierowano na ubój w Niemczech (+0,4% do 9,7 mln szt.) i Hiszpanii (+5,7% do 8,3 mln szt.) – informuje FAPA. Mniejszą ilość ubojów odnotowano w Grecji (-8%), na Litwie (-7%), Danii, Czechach oraz w Belgii i Holandii (-6%).
W omawianym czasie waga zwierząt kierowanych do ubojni zwiększyła się średnio o ponad 2% (wzrost do 3,9 mln ton). Najdynamiczniej wskaźnik wagi rósł na Słowacji (+75%), w Słowenii (+22%), na Łotwie (+18%) i także w Polsce (+12%) osiągając poziom 326,1 tys. ton. Wygląda na to, że farmerzy w Niemczech szli na przysłowiową ilość, ponieważ pomimo tego, że to oni kierowali na ubój najwięcej świń, to jednak waga ubitego tam żywca zwiększyła się jedynie o 0,3% (do 919 tys. ton). Podobnie było w Hiszpanii – tutaj tonaż zwiększył się jedynie o 8% (do 752 tys. ton).
W tym czasie, poza wzrostem wagi ubitych tuczników, zaobserwowano także spadki. I tak największe miały miejsce w Danii (-8,3%, spadek do 257,8 tys. ton), na Litwie (-8%) w Holandii, a także w Belgii (-6%). ag, na podst. FAPA, KE