Jak widać rynki we Wspólnocie otrząsnęły się z kryzysu, jaki wywołało rosyjskie embargo na eksport wieprzowiny z Unii oraz ze skutków wykrycia afrykańskiego pomoru świń u dzików na Litwie i w Polsce. Jeśli przypomnieć sobie ceny wieprzowiny w całej UE w marcu ubr., widać że była ona aż o 8,8% niższa. Jednak w porównaniu ze średnią ceną z ostatnich pięciu lat (w marcu) przewyższała ją o 3,6%.
Najdynamiczniej (w omawianym okresie) rosły ceny we Francji (+3,1%), w Polsce (+3,0%), Hiszpanii (+2,0%), Niemczech (+1,9%) i w Holandii (+1,8%). W Polsce średnia cena reprezentatywna wieprzowiny w marcu br. wzrosła do poziomu 151,70 euro (tj. 631 zł)/100 kg, była jednak o 3,2% niższa od średniej dla całej Wspólnoty.
Najbardziej potaniała wieprzowina w Rumunii (-8,5%), na Łotwie (-4,9%), Litwie (-4,7%), w Grecji (-3,3%), na Słowacji (-3,3%), w Chorwacji (-3,2%), Estonii (-3,1%), Danii (-2,6%), Bułgarii (-1,9%), Czechach (-1,8%), Wielkiej Brytanii (-1,7%) oraz w Irlandii (-1,6%). e-abi
StoryEditor
Unijna wieprzowina dobrze wyceniona
Na rynku unijnym nadal utrzymuje się tendencja wzrostowa średniej cena wieprzowiny. Stawka dla klasy E w marcu wynosiła około 156,77 euro/100 kg (tj. 652 zł), tym samym była o 0,8% wyższa niż w lutym br.