![Francja: Spada spożycie mięsa na osobę](https://static.topagrar.pl/images/2024/07/15/o_536766_1280.png)
Jak widać rynki we Wspólnocie otrząsnęły się z kryzysu, jaki wywołało rosyjskie embargo na eksport wieprzowiny z Unii oraz ze skutków wykrycia afrykańskiego pomoru świń u dzików na Litwie i w Polsce. Jeśli przypomnieć sobie ceny wieprzowiny w całej UE w marcu ubr., widać że była ona aż o 8,8% niższa. Jednak w porównaniu ze średnią ceną z ostatnich pięciu lat (w marcu) przewyższała ją o 3,6%.
Najdynamiczniej (w omawianym okresie) rosły ceny we Francji (+3,1%), w Polsce (+3,0%), Hiszpanii (+2,0%), Niemczech (+1,9%) i w Holandii (+1,8%). W Polsce średnia cena reprezentatywna wieprzowiny w marcu br. wzrosła do poziomu 151,70 euro (tj. 631 zł)/100 kg, była jednak o 3,2% niższa od średniej dla całej Wspólnoty.
Najbardziej potaniała wieprzowina w Rumunii (-8,5%), na Łotwie (-4,9%), Litwie (-4,7%), w Grecji (-3,3%), na Słowacji (-3,3%), w Chorwacji (-3,2%), Estonii (-3,1%), Danii (-2,6%), Bułgarii (-1,9%), Czechach (-1,8%), Wielkiej Brytanii (-1,7%) oraz w Irlandii (-1,6%). e-abi