Dynamika spadku w ciągu miesiąca była dość duża także w UE. Analitycy wskazują, że była ona największa ze wszystkich gatunków mięsa od początku roku.
Według aktualnych danych Komisji Europejskiej, w UE w skali roku najbardziej taniała wieprzowina (-11,9%). Jednak w stosunku do stycznia br. jej średnia cena wzrosła o 4,8% wyrównując do poziomu 1363,30 euro/t. Stawka ta była wyższa od notowanej średniej ceny na rynku światowym, wynoszącej 1277,30 euro/t (1449,70 USD/t). Natomiast porównując lutową cenę wieprzowiny do tej z lutego 2014 r. widać, że stawka obniżyła się aż o 19%. Ponadto na rynku światowym cena wieprzowiny spadła także w stosunku do stycznia 2015 r. – aż o 13%. Różnica pomiędzy stawką notowaną na rynku unijnym a światowym wynosi 7%, gdzie stawka w UE była wyższa. e-abi
StoryEditor
Unijna wieprzowina nadal tania
W lutym, podobnie jak w styczniu, na rynkach światowych nadal była zauważalna tendencja zniżkowa cen wieprzowiny.