StoryEditor

Vion zamyka ubojnię. Koronawirus hula wśród pracowników

Tylko w tym tygodniu pandemia koronawirusa zamknęła dwa duże zakłady mięsne w Niemczech i Holandii. Co będzie dalej?
23.05.2020., 20:05h
Wczoraj informowaliśmy o zamknięciu zakładu rozbioru macior WestCrown w północnej części Niemiec z powodu ogniska koronawirusa wśród pracowników. Z kolei od dziś 600 pracowników holenderskiego koncernu mięsnego Vion zamknięto w domowej kwarantannie na 2 tygodnie. Tę wiadomość ogłosiły władze prowincji Gelderland na wschodzie Holandii niedaleko granicy z Niemcami.

Zakażenia koronawirusem stwierdzono u 45 pracowników w rzeźni w Groenloo. W piątek miało zostać przetestowanych kolejnych 250 pracowników. Jak informują holenderskie służby sanitarne, kilkudziesięciu pracowników zostało wcześniej zainfekowanych w innych oddziałach Vion Group w Niemczech.

Prezes Ronald Lotgerink twierdził, że firma przestrzega wszystkich przepisów bezpieczeństwa.
  – Jest to dla nas nowa sytuacja, spowodowana rozprzestrzenianiem się wirusa w regionie przygranicznym – mówi. Koncern Vion posiada ubojnie w Niemczech i Holandii, zatrudniając łącznie 12 000 pracowników. Wartość sprzedaży przedsiębiorstwa to 5,1 miliarda euro rocznie.

To nie pierwszy przypadek COVID-19 w holenderski zakładach mięsnych. Wcześniej u 28 pracowników ubojni  Vion w Scherpenzeel wy...
Pozostało 44% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Paulina Janusz-Twardowska
Autor Artykułu:Paulina Janusz-Twardowska

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
04. listopad 2024 18:06