StoryEditor

Vion zamyka ubojnię. Koronawirus hula wśród pracowników

Tylko w tym tygodniu pandemia koronawirusa zamknęła dwa duże zakłady mięsne w Niemczech i Holandii. Co będzie dalej?
23.05.2020., 20:05h
Wczoraj informowaliśmy o zamknięciu zakładu rozbioru macior WestCrown w północnej części Niemiec z powodu ogniska koronawirusa wśród pracowników. Z kolei od dziś 600 pracowników holenderskiego koncernu mięsnego Vion zamknięto w domowej kwarantannie na 2 tygodnie. Tę wiadomość ogłosiły władze prowincji Gelderland na wschodzie Holandii niedaleko granicy z Niemcami.

Zakażenia koronawirusem stwierdzono u 45 pracowników w rzeźni w Groenloo. W piątek miało zostać przetestowanych kolejnych 250 pracowników. Jak informują holenderskie służby sanitarne, kilkudziesięciu pracowników zostało wcześniej zainfekowanych w innych oddziałach Vion Group w Niemczech.

Prezes Ronald Lotgerink twierdził, że firma przestrzega wszystkich przepisów bezpieczeństwa.
  – Jest to dla nas nowa sytuacja, spowodowana rozprzestrzenianiem się wirusa w regionie przygranicznym – mówi. Koncern Vion posiada ubojnie w Niemczech i Holandii, zatrudniając łącznie 12 000 pracowników. Wartość sprzedaży przedsiębiorstwa to 5,1 miliarda euro rocznie.

To nie pierwszy przypadek COVID-19 w holenderski zakładach mięsnych. Wcześniej u 28 pracowników ubojni  Vion w Scherpenzeel wy...
Pozostało 44% tekstu
Ten artykuł jest dostępny tylko dla Prenumeratorów
Zyskaj dostęp do wszystkich treści Premium i e-wydań z Prenumeratą Cyfrową lub Drukowaną. Wybierz pakiet dla siebie i korzystaj tak, jak lubisz.
Masz Prenumeratę top agrar Polska, ale nie wiesz, jak dodać numer klienta na portalu?Kliknij tu, przygotowaliśmy dla Ciebie instrukcję rejestracji.
Paulina Janusz-Twardowska
Autor Artykułu:Paulina Janusz-Twardowska

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. styczeń 2025 12:08