StoryEditor

W "Agroszansie" o przyszłości produkcji świń w Polsce

Rynek trzody chlewnej jest w dalszym ciągu bardzo rozchwiany i nieprzewidywalny. Kuriozalne jest to, że Polska stała się  importerem wieprzowiny i prosiąt, mając z jednej strony długie tradycje w produkcji świń oraz zdecydowanie niższe koszty produkcji (ziemia i robocizna wciąż jest tańsza niż w krajach, skąd przywożone są do nas warchlaki i tuczniki).
22.11.2013., 15:11h

Jak uniezależnić się od wahań cen żywca wieprzowego? Czy warto równolegle prowadzić chów świń i bydła w jednym gospodarstwie? W jakim stopniu nasi producenci mogą poprawić swoją konkurencyjność na rynku i próbować zarabiać oraz rozwijać produkcję trzody chlewnej? O tych problemach dyskutują zaproszeni goście p. Julian Młodecki – rolnik, hodowca, Ryszard Kierzek prezes Kujawsko Pomorskiej Izby Rolniczej oraz Karol Bujoczek, redaktor naczelny top agrar Polska w programie Agroszansa prowadzonym przez Marię Sikorską.

TVP Regionalna w najbliższą sobotę o 8.30 rano oraz powtórzony w niedzielę o 13.00.

Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
23. listopad 2024 11:21