Jak uniezależnić się od wahań cen żywca wieprzowego? Czy warto równolegle prowadzić chów świń i bydła w jednym gospodarstwie? W jakim stopniu nasi producenci mogą poprawić swoją konkurencyjność na rynku i próbować zarabiać oraz rozwijać produkcję trzody chlewnej? O tych problemach dyskutują zaproszeni goście p. Julian Młodecki – rolnik, hodowca, Ryszard Kierzek prezes Kujawsko Pomorskiej Izby Rolniczej oraz Karol Bujoczek, redaktor naczelny top agrar Polska w programie Agroszansa prowadzonym przez Marię Sikorską.
TVP Regionalna w najbliższą sobotę o 8.30 rano oraz powtórzony w niedzielę o 13.00.
StoryEditor
W "Agroszansie" o przyszłości produkcji świń w Polsce
Rynek trzody chlewnej jest w dalszym ciągu bardzo rozchwiany i nieprzewidywalny. Kuriozalne jest to, że Polska stała się importerem wieprzowiny i prosiąt, mając z jednej strony długie tradycje w produkcji świń oraz zdecydowanie niższe koszty produkcji (ziemia i robocizna wciąż jest tańsza niż w krajach, skąd przywożone są do nas warchlaki i tuczniki).