Choć podwyżka ta jest pozytywną informacją, to jednak trzeba pamiętać, że nadal pozostaje o 14,2% niższa od ceny z czerwca 2014 r. Najdynamiczniej ceny rosły w Czechach (+5,1%), na Węgrzech (+5,1%), w Holandii (+4,9%), Rumunii (+4,7%), Portugalii (+4,3%), we Francji (+4,2%), w Luksemburgu (+4,1%), Hiszpanii (+3,9%), Irlandii (+3,7%), Austrii (+3,5%), Słowenii (+3,4%), Niemczech (+3,4%), na Cyprze (+3,4%), w Polsce (+3,4%), Belgii (+2,9%), Grecji (+2,7%) oraz w Szwecji (+2,3%). Jak informuje agencja FAMMU?FAPA największe miesięczne tempo spadku cen odnotowano na Łotwie (-3,9%), w Bułgarii (-3,2%), Finlandii (-1,9%) oraz w Estonii (- 0,7%).
Natomiast w Polsce, w omawianym czasie średnia cena reprezentatywna wynosiła 144,29 euro/100 kg, tym samym była o 15,7% niższa niż przed rokiem. Stawka ta była niższa także od średniej ceny w Unii o 1,6%. Średnio w Polsce za wieprzowinę płacono więcej niż w Danii (o ponad 6%), ale mniej niż w Niemczech (o 4,7%).
Na przełomie czerwca i lipca br. najprawdopodobniej zostaną zarejestrowane obniżki, ponieważ taka tendencja pojawiła się już w ostatnich dniach czerwca br. Na te czerwcowe spadki szybko zareagowała Austria, Dania, Węgry, Francja oraz Belgia, które przedstawiły Komisji Europejskiej wniosek o ponowne uruchomienie programu prywatnego magazynowania wieprzowiny, który został zakończony wraz z początkiem maja br. Kraje te chcą także wznowienia rozmów w sprawie otwarcia eksportu unijnej wieprzowiny (produktów nieznajdujących się na liście przedłużonego embarga, czyli podrobów oraz bekonu) do Rosji. ag
StoryEditor
W czerwcu unijna wieprzowina drożała
Czerwcowe ceny wieprzowiny były wyższe w 22 krajach UE o 3,2% w stosunku do stawek notowanych w maju br. Średnio za wieprzowinę w klasie E płacono 146,61 euro za 100 kg.