Ceny skupu żywca są katastrofalnie niskie i od miesięcy znajdują się poniżej kosztów produkcji. Rolnicy ledwo wiążą koniec z końcem, coraz częściej myśląc o zaprzestaniu produkcji. Jednak na półkach sklepowych nie widać obniżek.
Wraz ze Stowarzyszeniem Polskich Producentów Trzody Chlewnej "Forum TCh" wyliczyliśmy, jak rośnie wartość 125-kg tucznika od wyjazdu z gospodarstwa do momentu znalezienia się jego elementów w handlu detalicznym (ceny z jednego z dyskontów z przełomu 2020 i 2021 roku).
Przy stawce za żywiec 3,53 zł/kg netto i 1% okarmienia, tucznik kosztował 471,78 zł. Tusza po schłodzeniu ważyła 95,55 kg, a zawarte w niej wyręby 93,65 kg. Średnia cena mięsa wyniosła 9,10 zł/kg.
Po podliczeniu wartość tucznika w detalu wyniosła 856,90 zł. To blisko 100% więcej niż przy wyjeździe z gospodarstwa.
StoryEditor
W elementach tucznik wart jest jeszcze raz tyle!
Mimo, że ceny żywca od miesięcy są katastrofalnie niskie, na półkach sklepowych nie widać obniżek. Zobacz ile kosztuje tucznik w wyrębach.