Ceny wieprzowiny w omawianym czasie wzrosły aż w 20 krajach unijnych, natomiast stawki obniżyło tylko 8 państw. Średnia cena reprezentatywna wieprzowiny (kl. E) dla całej UE wynosiła 144,03 euro/100 kg i była o 2,1% wyższa niż w marcu 2015 r. Analizy sugerują jednak, że nadal pozostawała niższa od poziomu odnotowanego w kwietniu przed rokiem o niemal 11%.
Stawki za mięso wieprzowe najdynamiczniej rosły w: Rumunii (+11,4%), na Litwie (+3,8%), w Polsce (+3,5%), Grecji (+3,5%), Słowenii (+3,2%), na Łotwie (+2,6%), w Niemczech (+2,1%), Bułgarii (+2,0%), Luksemburgu (+1,9%), Danii (+1,6%), Belgii (+1,6%), Hiszpanii (+1,4%), Holandii (+1,4), we Francji (+1,3%). W Polsce wieprzowina kosztowała średnio 146,61 euro/100 kg. Było to mniej o 9% niż rok temu, ale wyższa o 1,8% od średniej ceny unijnej w tym czasie. Jednocześnie nasza cena była niższa od ceny notowanej w Niemczech w kwietniu br. o 1,5% i wyższa o 11,6% niż średnia stawka w Dani.
Stawki za ten gatunek mięsa spadły natomiast w: Irlandii (-5,4%), Austrii (-1,4%), na Malcie (-0,7%), we Włoszech (-0,7%), w Wielkiej Brytanii (-0,6%) i w Finlandii (-0,6%). ag
Źródło: FAMMU/FAPA
StoryEditor
W kwietniu unijna wieprzowina drożała
Kwietniowe ceny wieprzowiny w krajach Unii Europejskiej były wyższe o ponad 2% niż miesiąc wcześniej. Redukcje stawek odnotowano tylko w nielicznych państwach. Wszędzie za 100 kg wieprzowiny średnio płacono 144,03 euro.