Niestety, była to także stawka najniższa od 12 lat - notowana dla lutego 2014 r., kiedy to wynosiła 123,93 euro/100 kg…
Obserwowane w ostatnich miesiącach niskie stawki w wielu krajach UE sprawiają, że obecnie Komisja Europejska rozważa ponowne uruchomienie mechanizmu prywatnego przechowywania wieprzowiny.
Ceny wieprzowiny wzrosły jedynie w 8 krajach członkowskich. Najdynamiczniej w omawianym miesiącu ceny spadały w: Słowenii (-6,8%), we Włoszech (-6,2%), w Wielkiej Brytanii (-5,6%), Rumunii (-4,6%), Bułgarii (-4,4%), Holandii (-3,5%), Belgii (-2,5%), Grecji (-2,4%), Czechach (-2,0%), Niemczech (-1,6%), na Słowacji (-1,1%), w Luksemburgu (-0,9%), na Węgrzech (-0,8%), w Irlandii (-0,5%) oraz w Szwecji i Chorwacji (po -0,4%). Najszybciej natomiast ceny rosły na Łotwie (+4,5%), w Portugalii (+3,4%), w Polsce (+2,3%), we Francji (+2,0%), w Estonii (+1,7%), Hiszpanii (+1,5%) oraz w Austrii (+1,0%).
Krajowa średnia cena wieprzowiny w lutym wynosiła 125,87 euro za 100 kg, jednocześnie było to o 10,5% mniej niż przed rokiem. Nasza cena była niższa od średniej ceny dla całej Unii o 0,7% i o 4,3% niższa od średniej ceny notowanej w Niemczech – pisze FAPA. ag
Fot. A. Kurek