StoryEditor

W Sejmie o dramatycznej sytuacji na rynku trzody chlewnej

W Sejmie trwa specjalne posiedzenie Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi dotyczące dramatycznej sytuacji na rynku trzody chlewnej. Jest na niej także wielu rolników.
15.11.2018., 11:11h
Wśród nich znajduje się m. in. duża grupa wielkopolskich hodowców trzody chlewnej, którzy przyjechali do Warszawy by zabrać głos w sprawie ciężkiej sytuacji prowadzonych przez siebie gospodarstw. W rozmowie z naszą redakcją zapewniają, że nie opuszczą gmachu Sejmu, póki nie przedstawią posłom wszystkich problemów, z którymi muszą się borykać każdego dnia. Jak mówią, do hodowli świń już dawno nie mają z czego dokładać. Ceny rynkowe są katastrofalnie niskie i nie pokrywają kosztów produkcji. Do tego jeszcze obowiązki bioasekuracyjne i widmo pojawienia się wirusa ASF także w zachodniej części Polski. Wielkopolska jest regionem, gdzie jest bardzo duża koncentracja produkcji trzody i lęk przed pojawieniem się wirusa jest bardzo duży.

Oprócz rolników na posiedzeniu komisji będą także przedstawiciele rolniczych organizacji branżowych.

O tym co dzieje się na tym posiedzeniu będziemy informować na bieżąco. Link do transmisji na żywo TUTAJ.

Plan posiedzenia Komisji:

Rozpatrzenie informacji Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi na temat rozwoju sektora wieprzowiny w świetle Strategii Odpowiedzialnego Rozwoju.

Prezentacja opinii na temat „Rozwoju sektora trzody chlewnej w Polsce – stan obecny oraz konieczne działania”:
  1. Kierunki rozwoju produkcji trzody chlewnej w Polsce i na świecie, wyzwania dla polskiego sektora trzody, pozycja Polski na rynku unijnym i światowym – przedstawia Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – PIB.
  2. Analiza opłacalności produkcji trzody chlewnej w zależności od systemu (zamknięty, otwarty, nakładczy) i skali chowu – przedstawia Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – PIB.
  3. Kierunki doskonalenia i rola linii 990 w krajowym programie produkcji wieprzowiny – przedstawia dr inż. Marian Kamyczek, Instytut Zootechniki PIB Zakład Doświadczalny Pawłowice.
  4. Możliwości rozwoju sektora wieprzowiny w Polsce w oparciu o polską hodowlę – przedstawia Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „POLSUS”.
  5. Produkcja wieprzowiny wysokiej jakości (systemy jakości; znakowanie; promocja; oczekiwania konsumentów) – przedstawia Związek Polskie Mięso Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego UPEMI.
  6. Strategia żywienia macior – przedstawia prof. Maciej Gajęcki.
  7. Ograniczenia w handlu wieprzowiną po ewentualnym rozprzestrzenianiu się wirusa ASF na teren Niemiec oraz potencjalne skutki dla branży produkcji wieprzowiny w Polsce i Europie – przedstawia Aleksander Dargiewicz, Dyrektor Zarządzający Krajowym Związkiem Pracodawców i Producentów Trzody Chlewnej.
  8. Wsparcie sektora wieprzowiny w Polsce (PROW 2014-2020, w tym wsparcie hodowli rodzimych ras świń; postęp biologiczny) – przedstawia Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
  9. Rozwój sprzedaży wieprzowiny w ramach krótkich łańcuchów dostaw - zmiany przepisów dotyczących bezpieczeństwa żywności oraz prawa podatkowego – przedstawia Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Fot. Bujoczek
Bartłomiej Czekała
Autor Artykułu:Bartłomiej Czekała Dyrektor Działu Rozwoju Cyfrowego i Produktów Cyfrowych
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. grudzień 2024 05:36