W styczniu, w UE średnio za tuczniki płacono 127,45 euro/100 kg. Był to wzrost o 1% w stosunku do stawki z grudnia 2015 r. Niestety notowana w styczniu br. stawka nadal była niższa o 2,1% od tej zanotowanej rok wcześniej. Podwyżki cen za wieprzowinę nastąpiły w 13 krajach członkowskich, natomiast w 14 pozostałych tendencja była odwrotna. Nie uległa zmianie jedynie cena na Malcie. Nie może jednak umknąć uwadze fakt, że stawka ta była jednocześnie najniższa od 2004 r., kiedy to za wieprzowinę płacono 114,81 euro/100 kg.
Najdynamiczniej ceny rosły we Włoszech (+6,7%), a ponadto także na Łotwie (+6,3%), w Holandii (+4,6%), na Węgrzech (+3,5%), Litwie (+3,5%), w Luksemburgu (+3,4%), Niemczech (+3,2%), Belgii (+2,5%), Polsce (+1,9%), Austrii (+0,8%) oraz na Cyprze (+0,5%).
Najszybciej spadały natomiast w: Wielkiej Brytanii (-9,2%), Rumunii (- 8,5%), Szwecji (-4,1%), Estonii (-3,0%), na Słowacji (-2,5%), w Chorwacji (-1,8%), Danii (- 1,3%), Hiszpanii (-1,1%), Grecji (-1,1%), Irlandii (-0,9%), Finlandii (-0,8%), Słowenii (-0,7%) oraz w Czechach (-0,5%).
Według statystyk, w Polsce średnia cena reprezentatywna wieprzowiny w styczniu tego roku wynosiła 122,08 euro/100 kg, czyli była o 3,3% niższa niż przed rokiem. Z kolei od średniej reprezentatywnej w UE była o 4,2% niższa. ag, na podst. FAPA