Jak odchować zdrowe tuczniki? To pytanie zadaje sobie coraz więcej producentów żywca. Tym bardzie, że zdaniem specjalisty chorób świń, Krzysztofa Pająka, dynamika zachorowań w tuczarniach zmienia się wraz z sytuacją na rynku trzody chlewnej.
– Dzisiaj przysłowiowy Kowalski walczy z innymi chorobami w tuczarni niż miało to miejsce jeszcze kilka lat temu – uważa lekarz weterynarii
Krzysztof Pająk z Grabicy w woj. łódzkim. Praktyk podkreśla, że wciąż
rosnący import prosiąt powoduje, że do krajowych tuczarni trafiają świnie z różnymi drobnoustrojami. Można wręcz powiedzieć, że wraz z warchlakami
kupujemy również zarazki. – Zamawiając prosięta warto już na tym etapie ustalić status zdrowotny fermy macierzystej oraz dowiedzieć się, jakie szczepienie zostały wykonane oraz ile razy były immunizowane zwierzęta Powoli to odpowiednio przygotować się do ich przyjęcia – wskazuje praktyk.
Jego zdaniem należy też wiedzieć czy szczepienia te dotyczyły stada podstawowego loch, czy też zakupionych warchlaków.
Zapraszamy do lektury wrześniowego wydania
"top świnie", w którym szczegółowo opisujemy co jeszcze warto wiedzieć i wdrożyć w życie aby dobrze zabezpieczyć warchlaki na okres tuczu.
aku