W wyniku rozmów, KE zobowiązała się, że rozważy wniosek o wprowadzenie dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny. Phil Hogan, komisarz UE ds. Rolnictwa i Rozwoju Wsi, obiecał rozpatrzenie wniosku w styczniu 2015 r.
Od momentu wprowadzenia embargo przez Rosję sektor wieprzowiny w wielu państwach członkowskich stoi niemal na skraju załamania. Ceny skupu żywca wieprzowego sięgnęły praktycznie dna. Sytuację dodatkowo pogorszyła nadprodukcja wieprzowiny.
Dlatego też o dodatkową pomoc w postaci dopłat do prywatnego przechowywania zaapelowała: Dania, Belgia, Francja, Polska, Węgry, Rumunia, Irlandia, Austria, Włochy, Cypr i Estonia. Według tych państw taka pomoc umożliwi redukcję skutków nadprodukcji.
Przypomnijmy, że o raz ostatni prywatne przechowywanie wieprzowiny funkcjonowało w lutym 2011 r. przez około 3 tygodnie. Od tamtej pory nie było prowadzone. e-abi