Kontynuacja spadkowej tendencji cenowej była wynikiem sezonowej nadwyżki podaży zwierząt na rynku Wspólnoty.
Największą miesięczną dynamikę spadku cen spośród czołowych producentów wieprzowiny w UE zanotowano we Włoszech (-7,2%), w Hiszpanii (-5,0%), we Francji (-4,7%) oraz w Niemczech (-4,5%) i Holandii (-3,4%).
W Polsce w ostatnim tygodniu października br. średnia cena reprezentatywna wieprzowiny obniżyła się o 3,3% w stosunku do początku tego miesiąca i wyniosła 1
StoryEditor
Wieprzowina w UE coraz tańsza
Jak wynika z najnowszych danych FAMMU/FAPA,w październiku br. ceny wieprzowiny w krajach Wspólnoty kontynuowały trend spadkowy zapoczątkowany we wrześniu. W ciągu czterech tygodni października br. średnia cena reprezentatywna wieprzowiny (kl. E) dla całej Unii zmniejszyła się o 7 euro za 100 kg i w ostatnim tygodniu tego miesiąca wyniosła ona nieco ponad 176 euro za 100 kg.