StoryEditor

Wieprzowina: Zdrowe mięso– nowy projekt

  POLSUS przy pomocy środków z Funduszu Mięsa Wieprzowego będzie poprawiał wizerunek mięsa wieprzowego wśród konsumentów. 
24.05.2016., 15:05h

Twierdzenie, że wieprzowina jest mięsem tłustym i niezdrowym było prawdziwe przed dwudzietu laty. POLSUS chce dementować te poglądy dlatego już od czerwca wdraża nowy program: WIEPRZOWINA MIĘSEM BEZPIECZNYM DLA KONSUMENTÓW. Do realizacji projektu Związek wykorzysta środki z FMWp. 

Celem projektu jest wykazanie bezpieczeństwa mięsa wieprzowego i jak najszersze upowszechnianie tej wiedzy wśród konsumentów. Okazuje się bowiem, że w wyniku intensywnej pracy hodowlanej oraz doskonalenia żywienia współczesne świnie dają mięso o dwukrotnie niższej zawartości tłuszczu niż uważano. Co ważne niższa jest w nim również zawartość cholesterolu. 

O szczegółach projektu przeczyatcie Państwo więcej w czerwcowym wydaniu programu specjalnego – top świnie.  aku

 

Fot. Kurek

Anna Kurek
Autor Artykułu:Anna Kurek

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. grudzień 2024 22:30