
Dzielą się z nami tajnikami swoich hodowli.
Produkcja wartościowych tuczników, szczególnie w systemie zamkniętym, zaczyna się już w sektorze krycia, gdzie skuteczność inseminacji decyduje, ile macior wyprosi się w grupie. Żywienie loch prośnych i podczas laktacji rzutuje na zdolność prosiąt do szybkiego wzrostu, tak samo jak postępowanie z nimi w porodówce i podczas odsadzenia. Wiedzą o tym doświadczeni producenci świń, dla których sprzedaż tuczników jest podstawowym źródłem dochodu. Nie odpuszczają żadnego z elementów produkcji, dzięki czemu, mimo trudnej sytuacji na rynku, nie odnotowują strat.
Dla naszego miesięcznika mówią o tym, jak postępują ze swoimi stadami i co ich zdaniem decyduje o sprzedaży ponad 26 tuczników w roku od loch naszych rodzimych ras.
Więcej przeczytasz w grudniowym programie specjalnym "top świnie" dostępnym tylko z najnowszym numerem miesięcznika "top agrar Polska".