StoryEditor

Wracają dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny

Dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny znowu powrócą – zadecydowała Komisja Europejska podczas nadzwyczajnego posiedzenia Specjalnego Komitetu ds. Rolnictwa Rady UE.
21.09.2015., 14:09h

KE zdecydowała również, że rozszerzony został zakres produktów kwalifikujących się do otrzymania wsparcia o niektóre elementy niższej wartości, które zostały wcześniej najbardziej dotknięte przez rosyjskie embargo. Do takiej grupy produktów należy na przykład świeży smalec. Są jednak kraje (Belgia, Francja, Dania i Holandia), którym zależy na tym, by mechanizmem zostały objęte także inne elementy, takie jak: tłuszcz, podroby i nóżki wieprzowe.

Ponadto zwiększeniu uległa o 20% stawka dopłat, by zachęcić do wprowadzania do magazynów większej ilości produktów niż miało to miejsce podczas marcowej edycji. Według informacji KE, niższe stawki będą dotyczyły smalcu, z uwagi na fakt, że jego przechowywanie jest tańsze. Nowe dopłaty zostaną najprawdopodobniej wprowadzone w połowie października br. – informuje FAMMU/FAPA.  Oprac. ag

Fot. A. Kurek

Aleksandra Galus
Autor Artykułu:Aleksandra Galus

redaktor, specjalista ds. automatyzacji treści

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. grudzień 2024 19:27