StoryEditor

Współpraca na rzecz jakości

Organizacje zarządzające krajowymi systemami jakości żywności chcą współpracować. Na targach żywności World Food Warsaw podpisały porozumienie.
24.04.2018., 13:04h
Podczas warszawskich targów organizacje zarządzające krajowymi, akredytowanymi systemami jakości żywności podpisały porozumienie o współpracy. Do deklaracji przystąpiły:

  •  Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego  -system Jakość i Tradycja;
  •  Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego-  system Quality Meat Program QMP
  •  Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego- System Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP.

Głównym celem podpisanej deklaracji jest ich współdziałanie i współpraca na rzecz dalszego dynamicznego rozwoju systemów jakości uznanych decyzją Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi za krajowe systemy jakości żywności oraz akredytowanych przez Polskie Centrum Akredytacji (PCA)*.

Administratorzy zobowiązali się w dokumencie do kooperacji w zakresie wdrażania strategii promocji polskiej żywności w tym w szczególności do stosowania znaku „Polska smakuje” w kampaniach informacyjno-promocyjnych, propagowania idei dobrowolnych systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych opartych o systemy certyfikacji i akredytacji wspólnie z Polskim Centrum Akredytacji (PCA), wymiany doświadczeń z zakresu funkcjonowania krajowych systemów jakości w krajach UE.
Paulina Janusz-Twardowska
Autor Artykułu:Paulina Janusz-Twardowska

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
21. grudzień 2024 12:11