Przez pierwszy tydzień realizacji programu prywatnego przechowywania wieprzowiny najwięcej mięsa zgromadzili Hiszpanie (z wynikiem 11 956 ton) oraz Niemcy (10 700 ton). Dalej plasuje się Holandia (6 453 tony), Dania (5 907 ton), Włochy (2 728 ton), Polska (2 103 tony), Francja (1 169) oraz Rumunia (1000 ton).
Ogółem wszystkie państwa zgromadziły przez ten czas 46,3 tys. ton wieprzowiny. Najwięcej zgromadzonych jest nóg bez kości (53,3% całości przechowywanego mięsa), tłuszczu (11,3%) i szynek (8%).
Wycofanie wieprzowiny z rynku na określony czas ma służyć przywróceniu równowagi rynkowej w UE oraz wspomóc wzrost cen. Na początku stycznia br. wynosiły 126 euro/100 kg, w skali roku spadły o 5%, natomiast w ciągu 2 lat o ponad jedną czwartą. ag, na podst. FAPA, fot. A. Kurek