Mięso zdrowe
– Jemy stanowczo za mało mięsa. Jemy 70 kg i w porównaniu z Hiszpanami, Duńczykami to jest stanowczo za mało. Jesteśmy w środku tej europejskiej stawki. A nasze mięso jest bardzo dobre. Wystarczy spojrzeć na badania, że ponad połowa Polaków chce ograniczyć spożycie mięsa, a ¼ chce przejść na wegetarianizm, ale jak się patrzy na piękne polskie mięso ciężko się powstrzymać, żeby nie przełknąć śliny – przekonywał prof. Dariusz Lisiak z Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego.Zdaniem naukowca polskie mięso jest również coraz lepsze, a dotyczy to zwłaszcza wieprzowiny, której mięsność dzięki pracy hodowlanej, systematycznie od lat rośnie. – Wieprzowina jest o ponad 30% chudsza niż wykazują to normy żywieniowe dla ludzi. Jeżeli w szynce było 260 kilokalorii, a jest 12...