Zwiększył się przerób wszystkich gatunków mięs, zwłaszcza wieprzowiny. Jak dowiedział się „top agrar Polska”, przerób trzody wzrósł o 67 tys. ton (o 2,5%) w porównaniu do początku 2014 r., osiągając rekordowe 2,76 mln t. Na taśmy rozbiorowe trafiło 29,34 mln świń, o 673 400 sztuk więcej (o 2,3%), niż rok temu.
W okresie styczeń-czerwiec br. ubito 1,70 mln sztuk bydła; to przyrost o 18800 zwierząt (o 1,1% więcej w porównaniu do pierwszego półrocza 2014 r.). W sumie pozyskano w ten sposób 544 900 ton wołowiny.
Spadła za to dynamika przetwórstwa drobiu. Wzrost był niewielki, bo 0,5%, co odpowiadało 3500 tonom. Łącznie dostarczono 750 800 ton, w tym 481 tys. ton młodych brojlerów (o 1,9% więcej w porównaniu do pierwszego półrocza 2014 r. Pozyskanie mięsa kaczek i indyków zmalało. Opr. pł, na podst. AgE