Podstawą w żywieniu żywca, zwłaszcza trzody chlewnej, jest zboże pochodzące z własnego gospodarstwa i przygotowywane do skarmiania w zagrodzie. Aby jednak śrutownik pracował sprawnie, należy zadbać o bijaki i sita.
Okresowa kontrola stanu elementów roboczych
śrutownika to obowiązek każdego posiadacza takiego sprzętu. Od kondycji
bijaków zależeć będzie szybkie rozdrobnienie ziarna. Pamiętajmy, że
kiedy elementy robocze są zużyte, wzrasta zapotrzebowanie na energię elektryczną, a silnik może się wręcz przegrzewać. Kolejnym sygnałem świadczącym o konieczności kontroli
bijaków jest wydłużenie czasu napełnienia
śrutą całej objętości mieszalnika. Niekiedy dochodzą również drgania i wibracje sprzętu. Dzieje się tak na skutek różnicy masy
bijaków, co powoduje niewłaściwe wyważenie wirnika. Kontroli należy poddać także kondycję
sit.
Więcej szczegółów oraz ceny części zamiennych do
popularnych modeli śrutowników prezentujemy w marcowym wydaniu top świnie, na stronie 20.
