Sprzedaż tuczników do zakładów mięsnych jest końcowym elementem produkcji, podsumowującym całokształt pracy w chlewni. Jednak dla obsługi chlewni to jedno z najcięższych zajęć.
Podczas selekcji, wyganiania z kojców oraz załadunku na samochód należy zachowywać spokój. Nie krzyczeć, ani nie hałasować. Zwierzęta nas nie rozumieją, a głośne zachowanie wzmaga jeszcze ich niepokój. Odłączanie zaznaczonych w kojcach świń wymaga pewnych umiejętności, a nawet sprytu. W dużych kojcach liczących kilkadziesiąt i więcej świń do wyganiania zwierząt potrzebne są minimum dwie osoby oraz jedna pilnująca furtki, aby nieoznaczone tuczniki nie wychodziły. Podczas wyganiania zwierząt poza budynek należy pamietać o tym, żeby nie cofały się one. Zwierzę, które opuści chlewnię ze względów bioasekuracyjnych nie powinno do niej wrócić.
Zapraszamy do lektury wrześniowego wydania "top świnie" gdzie podpowiadamy jak dobrze zorganizować to niełatwe zadanie. aku
StoryEditor
Zaplanuj odstawę
Wybór i załadunek świń na sprzedaż jest jedną z najcięższych prac w tuczarni. Podpowiadamy jak ją dobrze zorganizować.