StoryEditor

Zapotrzebowanie na wieprzowinę w UE rośnie. Czy ten trend wpłynie na ceny?

Konsumpcja mięsa wieprzowego w UE będzie rosnąć, wynika z raportu brytyjskiej Rady ds. Rozwoju Rolnictwa i Ogrodnictwa (AHDB) i danych Eurostat. Jak trend wygląda w Polsce?
29.04.2022., 10:04h

Pół roku rosnącego popytu

Według raportu brytyjskiej Rady ds. Rozwoju Rolnictwa i Ogrodnictwa (AHDB), rosnąca konsumpcja mięsa wieprzowego w UE to trend, który ma pozostać stabilny w ciągu najbliższych 6-7 miesięcy. Styczniowe dane Eurostatu wskazują na spadek produkcji wieprzowiny o 2% (mniej o 45 tys. ton) w porównaniu do ubiegłego roku – osiągnięty poziom produkcji to niewiele ponad 1,97 mln ton.

W UE ubito 20,7 mln sztuk świń, o 1% mniej w ujęciu rok do roku, co wskazuje, że zwierzęta przeznaczone na rzeź miały niższą masę i przyczyniły się do niższej miesięcznej produkcji.

Ile wieprzowiny produkuje się w UE?

Jeśli przyjrzymy się wynikom produkcyjnym poszczególnych krajów UE:

  • produkcja spadła w Niemczech rok do roku (mniej o 12%, czyli o 50 tys. ton),
  • spadek produkcji w Polsce (mniej o 11%, czyli o 19 tys. ton),
  • stabilna produkcja we Francji i Holandii,
  • wzrost produkcji w Danii (+4%, czyli o 7 tys. ton) i w Hiszpanii (+8%, czyli o 38 tys. ton).

Zapotrzebowanie na rynku zewnętrznym

Eksport wieprzowiny poza granice Unii spadł w styczniu do 325 tys. ton, a więc aż o 25% w porównaniu rok do roku. W lutym zanotowaliśmy kolejne spadki w ujęciu rocznym: eksport był niższy o 36% w porównaniu z lutym 2021 r.

Główną przyczyną jest utrzymujący się spadek wysyłek zarówno do Chin (mniej aż o 70% w styczniu i lutym łącznie), jak i do Wielkiej Brytanii (mniej o 35%). Wzrósł za to wolumen sprzedaży do Japonii, Korei Południowej i na Filipiny ale to nie wystarczyło, aby zrównoważyć te spadki.

Branżowe raporty rynkowe sugerują, że chociaż zapasy wieprzowiny w unijnych magazynach były w styczniu i lutym 2022 r. na wysokim poziomie w porównaniu z poprzednimi latami, to jednak są one stopniowo zmniejszane. Jeśli tak jest, to dostawy mięsa wieprzowego do konsumpcji mogą być niedoszacowane, a wychodząc z magazynów na rynek unijny zrekompensowałyby część spadku produkcji.

Najlepszy wynik w Chinach od trzech lat

Chiny odnotowały najwyższą kwartalną produkcję wieprzowiny od ponad trzech lat, jak wskazują dane od stycznia do marca tego roku. Wzrost pogłowia nabiera tempa po spadku spowodowanym ASF. Chiny wyprodukowały 15,61 mln ton wieprzowiny w pierwszych trzech miesiącach 2022 roku, o 14% więcej niż rok wcześniej, jak wynika z danych Narodowego Biura Statystycznego Chin. Więcej na ten temat przeczytasz tutaj.

W Polsce będzie mniej świń?

Jak wynika z analizy prowadzonej przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa i krótkoterminowej prognozy Komisji Europejskiej w 2022 r. w Unii Europejskiej przewidywana produkcja wieprzowiny może się zmniejszyć o 3%, do 22,9 mln ton. Ma to być rezultat rosnących kosztów produkcji i panującego w Europie afrykańskiego pomoru świń.




al na podst. EuroMeatNews, BA KOWR
fot. archiwum
Aneta Lewandowska
Autor Artykułu:Aneta Lewandowska Redaktorka portalu topagrar.com, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli zwierząt
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
29. październik 2024 21:35