W tym roku, ze względu na sytuację związaną z pandemią koronawirusa odbędzie się ona w formule hybrydowej – na miejscu na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich oraz on-line.
Grono naszych prelegentów tworzą najlepsi specjaliści z kraju i zagranicy, którzy poruszą najbardziej aktualne zagadnienia związane z rynkiem, technologią produkcji, żywieniem oraz zdrowiem świń w trzech blokach tematycznych:
Nowe wyzwania w organizacji produkcji świń
- Zarządzanie produkcją trzody chlewnej w nowych realiach – wprowadzenie redakcji oraz wypowiedzi praktyków
- ASF w Polsce – bieżąca sytuacji epizootyczna i perspektywy na uwalnianie regionów ze stref – dr Bogdan Konopka, główny lekarz weterynarii
- Kto będzie mógł się rozwijać w Polsce – czy nowe przepisy zablokują inwestycje w produkcję trzody chlewnej? – Piotr Włodawiec, Kancelaria Prokurent
- Topowe wyniki produkcyjne w wysokoplennych stadach dzięki precyzyjnemu żywieniu oraz wykorzystaniu najnowszych technologii. Jak odsadzać prosięta po 2023 roku, czyli odchów prosiąt bez tlenku cynku – prof. dr hab. Anna Czech, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
- Możliwości ograniczenia negatywnego wpływu gorzkiego smaku na pobranie paszy i wyniki produkcyjne trzody chlewnej – dr Marcin Kamiński, Lucta Polska
- Niehormonalne metody zarządzania okresem poodsadzeniowym u loch – dr Wojciech Korczyński, Vetoquinol
Zdrowe stada utrzymywane w warunkach dobrostanu
- Bezjarzmowe utrzymanie loch i kastracja prosiąt w znieczuleniu – czy czeka nas rewolucja w podejściu do produkcji świń? – prof. dr hab. Roman Kołacz, Instytut Medycyny Weterynaryjnej, Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu
- Jak nowe technologie wspomagają walkę ze zmiennym wirusem PCV2? – dr Agnieszka Mańka, Zoetis Polska
- Właściwie przeprowadzone zasiedlenie chlewni i szybka ocena stanu zdrowotnego świń postawą opłacalnego tuczu – prof. dr hab. Zygmunt Pejsak, Uniwersytet Rolniczy im. H. Kołłątaja w Krakowie, Uniwersyteckie Centrum Medycyny Weterynaryjnej UJ-UR
Nasze spotkanie zakończy dyskusja pod hasłem: Jak w ostatnim roku zmienił się światowy i europejski rynek świń – nowe wyzwania dla branży i prognozy na przyszłe lata. Udział w niej wezmą przedstawiciele producentów świń, branży mięsnej oraz znawcy rynku, którzy naświetlą nam zmiany zachodzące w ostatnich miesiącach na europejskim i polskim rynku trzody chlewnej.
Nie czekaj! Zapisz się już dziś – liczba miejsc ograniczona!