Ceny trzody chlewnej z historycznie niskich, gwałtownie wystrzeliły na wysoki poziom, ale zaraz za nimi wzrosły też koszty produkcji. Rolnicy utrzymujący świnie wciąż są pod kreską. Z najnowszych danych ARiMR wynika, że na koniec marca 2022 r. mieliśmy w Polsce już tylko 66,2 tys. stad świń. Trendowi ograniczania liczby stad trzody towarzyszy ich rosnąca wielkość. Statystyczne stado w Polsce urosło do 148 świń, co oznacza trzykrotny wzrost w ciągu 6 lat. Jaki będzie dalszy scenariusz? Kiedy możemy liczyć na zarobek oraz jak prowadzić produkcję w tych trudnych czasach? To zagadnienia, z którymi zmierzą się zaproszeni przez nas specjaliści i analitycy rynkowi.
Analiza rynkowa produkcji świń na świecie
Chcesz wiedzieć jakie są najnowsze trendy i mechanizmy w światowe produkcji świń? Musisz być z nami. 7-8 czerwca Licheń Stary, hotel Atut. Zapisz się już dziś, bo liczba miejsc jest ograniczona.
Podczas dwudniowego Forum będziemy rozmawiać m.in. o perspektywach dla europejskiej produkcji świń z Albertem Hortmann-Scholtenem – prezesem dyktującej ceny w niemal całej Europie giełdy VEZG. O tym czy i ile europejskiej wieprzowiny potrzebują jeszcze napędzające rynek Chiny opowie nasz gość specjalny z Szanghaju – HC Lee (AB Agri). Z kolei Bernhard Feller z IR Nadrenii Północnej Westfalii opowie o nowych wymogach w profesjonalnej produkcji prosiąt.
Do udziału w Forum zaprosiliśmy również przedstawicieli wiodących genetyk. Iryna Vasylevych (Breeders of Denmark) przedstawi ekonomiczne efekty filozofii hodowlanej duńskiej genetyki, a dr Staphan Welp z BHZP z Niemiec opowie o zrównoważonej hodowli świń. Liczymy na ekscytującą dyskusję na frapujący wielu hodowców temat licznych miotów i granicy ich opłacalności, do której zaprosiliśmy krajowych praktyków.
Jak obniżać koszty produkcji?
Rynek i stale od miesięcy drożejące pasze stawiają przed hodowcami i żywieniowcami coraz więcej wyzwań. Prof. Krzysztof Lipiński z UWM w Olsztynie będzie podpowiadał, jak w naszych realiach obniżyć koszty żywienia świń. Z kolei dr Marcin Kamiński (LUCTA) wyjaśni jak żywieniem poprawić zdrowotność zwierząt. W sesji poświęconej zdrowiu trzody nie możemy pominąć tematu ograniczania antybiotyków w produkcji. Temat ten przedstawi prof. Zygmunt Pejsak z Międzyuczelnianego Centrum Medycyny Weterynaryjnej UJ – UR w Krakowie. Jego wychowanek, dr Karol Wierzchosławski będzie mówił o tym, jak prowadzić stado w rytmie 5-tygodniowym i dlaczego taki model produkcji pozytywnie wpływa na zdrowotność świń. Terry Emonds (MS Schippers) z Holandii zdradzi kilka ciekawych pomysłów na walkę z drobnoustrojami w chlewni, a lek. Wet. Szymon Nowaczyk podpowie, jak obniżyć koszty produkcji tuczników.
Na naszym Forum nie mogło zabraknąć też tematów, które rozgrzewają do czerwoności producentów świń. Zaplanowaliśmy dyskusję o tym, czy tucz kontraktowy jest zagrożeniem dla branży, czy szansą na przetrwanie trwającego, bardzo głębokiego kryzysu. Wprowadzenie do dyskusji powierzyliśmy Robertowi Hoste z Uniwersytetu w Wageningen (Holandia), który zrelacjonuje modele zacieśniania współpracy na rynku świń.
Kolejnym ważnym tematem poruszanym podczas spotkania będzie wprowadzana najprawdopodobniej już od czerwca br. elektroniczna książka leczenia zwierząt. Artur Zalewski (One Health) wyjaśni, jakie są w tym zakresie wymagania i możliwości w lecznicach weterynaryjnych oraz w gospodarstwach produkujących świnie.