Spokój na rynku wynika z póki co ustabilizowanej sytuacji w Niemczech, gdzie stawki wynoszą obecnie 1,40 euro/kg wagi ciepłej (przy 56% mięsności i 79% wybojowości).
Z telefonicznej sondy przeprowadzonej wśród wybranych zakładów mięsnych przez redakcję „top agrar Polska” wynika, że najwyższa cena za żywiec sięga w tym tygodniu 4,6 zł/kg, a najniższa 4 zł/kg. W klasyfikacji EUROP można uzyskać najwięcej 5,9 zł/kg klasy E, a najmniej 5,3 zł/kg.
Ostatnie spadki cen tuczników rzutowały również na ceny prosiąt z importu. Za 30-kg warchlaki z Danii trzeba zapłacić obecnie od 180 do 250 zł, w zależności od ich statusu zdrowotnego i liczby zamawianych zwierząt. Niższe ceny sprowadzanych świń oraz niższe niż w zeszłym roku koszty żywienia pozwalają obniżyć ogólne koszty tuczu i wypracować dochód już przy cenach na poziomie 4,6 zł/kg. pj