StoryEditor

Zdrowa wieprzowina z Finlandii

Jak produkować tuczniki z minimalnym wykorzystaniem antybiotyków i utrzymać wysoki status zdrowotny stada? Sprawdź fiński przepis na wieprzowinę o podwyższonej jakości.
22.12.2020., 12:12h
Finlandia, malowniczy kraj na północy Europy, rozwinął całkowicie samowystarczalny model hodowli trzody chlewnej, o czym na V Forum Rolników i Agrobiznesu opowiedziała nam Taru Antikainen – hodowczyni i wiceprzewodnicząca Europejskiego Związku Producentów Świń, ekspertka grupy roboczej przy KE.
W gospodarstwie Krookantila Oy, zlokalizowanym na południu kraju, gdzie skoncentrowana jest fińska produkcja świń, Antikainen wraz ze szwagrami prowadzi hodowlę 340 loch oraz uprawia 310 ha ziemi i 96 ha lasu. Na rynek wprowadza rocznie 6200 tuczników o średniej mięsności 59,7% oraz 4000 warchlaków o średniej masie 32 kg.

Chcesz wiedzieć więcej o produkcji świń w Finlandii, czytaj artykuł w styczniowym wydaniu top agrar Polska, dział specjalny top świnie!
Paulina Janusz-Twardowska
Autor Artykułu:Paulina Janusz-Twardowska

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
23. grudzień 2024 02:38