StoryEditor

ZM w rękach rolników

Zakłady mięsne, których właścicielami są producenci świń to doskonały pomysł nie tylko na biznes, ale również na spokojniejsze funkcjonowanie na rynku – doszli do wniosku rolnicy z okolic Czarnkowa w woj. wielkopolskim. 
21.05.2015., 13:05h

 

Niemal od zawsze droga producentów żywca wieprzowego prowadzi od dołka do górki świńskiej. Jak wiemy ceny detaliczne mięsa ani wędlin nie skaczą tak drastycznie. Powiązanie tych dwóch faktów prowadzi do oczywistego wniosku. Kiedy producenci świń będą mogli czerpać zyski ze stabilnej sprzedaży? Gdy staną się właścicielami zakładów mięsnych i będą sprzedawali gotowe wyroby.

– Kiedy w listopadzie zeszłego roku dowiedziałem się że, GS-y sprzedają mającą kilkudziesięcioletnią tradycję ubojnię i masarnię w Osuchu pod Czarnkowem, powiedziałem moim kolegom, również producentom świń, że taka okazja już się nie powtórzy – mówi dzisiejszy prezes ZM Czarnków Dolina Noteci, Janusz Białoskórki, który był inicjatorem całego przedsięwzięcia. Rolnik od wielu lat utrzymujący 250 loch w cyklu zamkniętym uznał, że to jedyna szansa na poszerzenie horyzontów i wyrwanie pieniędzy, które zazwyczaj w obrocie żywcem mięsem i wędlinami trafiają do całej siatki pośredników. 

Więcej o tym jak lokalne zakłady mięsna trafiły w ręce producentów świń przeczytacie już w czerwcowym top świnie”. aku 

Anna Kurek
Autor Artykułu:Anna Kurek

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
23. grudzień 2024 07:27