StoryEditor

Zmiany w strukturze pogłowia świń w Polsce

Ostatni raport Głównego Urzędu Statystycznego, wskazuje na istotne zmiany w strukturze pogłowia trzody chlewnej w Polsce. Wprawdzie od marca 2014 roku do marca 2015 roku wzrosło ono o 2,9%, to jednak o 5% spadła liczba loch oraz o 1% zwierząt o masie powyżej 50 kg.
26.05.2015., 11:05h

Jak podaje GUS, krajowe pogłowie świń w marcu br. wyniosło 11,51 mln sztuk, co daje wzrost o 326 tys. sztuk w relacji rocznej. Na ten wynik wpływ miało zwiększenie liczby prosiąt o 117 tys. sztuk (4% w relacji rocznej) oraz zwierząt o masie 20-50 kg, których przybyło 197 tys. sztuk (7% w relacji rocznej). Tymczasem o 48 tys. sztuk spadło pogłowie loch (5% w relacji rocznej) oraz zwierząt o masie powyżej 50 kg (1% w relacji rocznej).

Powyższe dane wskazują, że spadek pogłowia loch szło w parze ze zwiększonym importem prosiąt i warchlaków z zagranicy (nadal kluczowymi eksporterami żywca wieprzowego do Polski są: Dania i Niemcy). W najbliższym czasie możemy się więc spodziewać wzrostu podaży trzody przeznaczonej na ubój, co oznacza także wzrost produkcji mięsa wieprzowego. Natomiast spadek pogłowia loch wiąże się ze spadkiem produkcji krajowych prosiąt. Jednak ich brak zrekompensuje import prosiąt i warchlaków z przeznaczeniem na tucz. Jak pokazują dane Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w pierwszych dwóch miesiącach 2015 roku stanowiły one 66% całego importowanego do Polski żywca wieprzowego.

To zły sygnał dla polskich rolników. Spadek krajowej produkcji trzody coraz bardziej uzależnia nasz rynek od rynku wspólnotowego. Kiepska koniunktura na krajowym rynku trzody chlewnej będzie tylko pogłębiać ten proces.  bcz

Źródło: BGŻ

Bartłomiej Czekała
Autor Artykułu:Bartłomiej Czekała Dyrektor Działu Rozwoju Cyfrowego i Produktów Cyfrowych
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
23. grudzień 2024 03:44