Dla kogo zrównoważona produkcja świń?
Na kształtowanie opinii publicznej w coraz większym stopniu wpływają emocje, a nie obiektywne fakty. Rośnie rynek produktów mających wartość dodaną, innych niż konwencjonalne, bo konsumenci poszukują żywności zdrowej, smacznej i coraz częściej spełniającej wyższe standardy etyczne. Produkcja zwierząt musi zacząć nadążać za rynkiem, bo jak wskazują badania, zmiany są nie tylko możliwe, ale też potrzebne dla środowiska i hodowców.
– Dla kogo więc opłacalna jest zrównoważona produkcja trzody chlewnej – pytała Paulina Abramowicz-Pindor z AdiFeed podczas XXVII Międzynarodowej Konferencji Lekarzy Chorób Świń w Krakowie. Jako reprezentanci branży możemy szukać tej równowagi w rolnictwie. Mamy 4 filary zrównoważonego rolnictwa. Są to środowisko, człowiek, społeczeństwo i ekonomia.
Dzień długu ekologicznego
Nie każdy wie, że jest coś takiego, jak Międzynarodowy Dzień Długu Ekologicznego. Jest on obliczany dla całego świata, ale też dla każdego kraju.
– W Polsce przypada on na 2 maja. To jest dzień, do którego co roku zużywamy wszystkie zasoby odnawialne, które ziemia jest w stanie...